POSJETITE KURAN.BA
 
 

"kriminalci koji mirisu na lopove

Ezher Beganovic | Saff br/str. 53

Hoce li doci do “poboljšanja položaja Hrvata” (samo što svaki drugi nije ili ministar ili doministar), to je zasad neizvjesno. Ali, da su kriminalci sebe dugorocno osigurali, to je sasvim jasno



Sredinom maja istice rok od 60 dana kad bi “hrvatska samouprava” i zvanicno trebala zaživjeti. Ali, ako je suditi po izjavama vodecih ljudi samoproglašene tzv. hrvatske samouprave, koje se mogu cuti ovih dana, kao da je na pomolu rasplet (ili zaplet) krize koju je izazvao HDZ. Naime, prvo je Ante Jelavic rekao da je spreman, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, otici iz politickog života pod uvjetom da Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju trajne garancije. Nedugo kasnije, glavni koordinator Medužupanijskog vijeca “hrvatske samouprave” Martin Raguž izjavljuje da je hrvatsko vodstvo spremno ukinuti “samoupravu” ako dobije jasne medunarodne garancije o pravednom rješenju hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH. Po Martinu Ragužu, ni povlacenje sa funkcija nije problem - ako je to cijena da se problem riješi.

Mijenja li to HDZ strategiju ili možda samo taktiku "borbe za nacionalna prava Hrvata" ili je, pak, rijec zakulisnoj igri Ante Jelavica i njegove kamarile.


Kako povjerovati ljudima koji su toliko toga lošeg ucinili protiv Bosne i Hercegovine?

HDZ je tokom desetogodišnje vladavine kontrolirao i upravljao paralelnim institucijama vlasti, pomocu kojih je HDZ osiguravao finansijsku moc: Mirovinski invalidski fond, PTT Herceg-Bosne, Elektroprivreda HB, Šume HB, Vodoprivreda HB, HVO, policija, služba nacionalne sigurnosti (SNS) i ko zna šta još ne. Zadnjim dogadanjima oko Hercegovacke banke samo je dijelom otkrivena prava istina koja odslikava zakulisne rabote “zaštitnika hrvatskog nacionalnog interesa”.


Hercegovacka banka je bila HDZ-ova glavna finansijska osovina, pomocu koje je ostvarivao ogromnu finansijsku dobit. Prvo je dopremijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Covic tokom svoje vladavine uspio sav godišnji budžet Federacije, a radi se o skoro milijardu maraka, usmjeriti preko tri banke sa hrvatskim kapitalom, preko Hercegovacke banke (kojoj je pripao najveci dio kolaca), zatim UPI-banke i Univerzal-banke.

Republika Hrvatska prošle godine izdvojila je 54 miliona maraka na ime pomoci bosanskim Hrvatima, i te pare su legle na racun u Hercegovacku banku. HDZ ih je marljivo obrtao i dobit je vjerovatno ostajala u “šteku” - ako ustreba, za “zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa”.


Slican primjer dogodio se i sa pomoci koju je Republika Hrvatska davala kao hrvatskim stradalnicima za obnovu i izgradnju njihovih kuca u Federaciji BiH. Samo Posavski kanton dobio je 600 hiljada maraka. Treba samo zamisliti koliko su dobili ostali kantoni, tj. županije. Sve te pare ostale su na racunu u Hercegovackoj banci, a stradalnici su ostali bez kuca. Ali, ko zna; možda je to njihov “nacionalni interes”.

Svaki mjesec Vlada Federacije izdvajala je za place 11.000 pripadnika HVO-a, a stvarni broj pripadnika HVO-a je - sedam hiljada. “Višak” para - koji se svakog mjeseca slivao u ruke HDZ-a - bio je šest miliona ili godišnje 72 miliona maraka. Ako se uzme u obzir doplata doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje, može se doci do još 30-40 miliona godišnje.


Samo Vladi Federacije ostalo je blokirano 55 miliona maraka, za koje ministar finansija Nikola Grabovac kaže da ne zna šta ce biti sa njima.

Vrijedi spomenuti da su se sve donedavno sve platne transakcije odvijale preko Hercegovacke banke i da su sva pravna lica iz Hercegovine (govori se oko 4.500 hiljada pravnih lica) imala svoje racune u ovoj banci.


Prije nego što je Covic postavljen za dopremijera Federacije, ova banka je bila pred raspadom. Ali, ona – dakako, i sve ono što se minulih dana zbivalo sa njom - samo je jedan dio istine. Šverc naftom je prica za sebe. Takoder, i carine, porezi itd.

Valentinu Coricu uspjelo je da Gardijskoj brigadi HVO-a iz Orašja sedmicno prodaje 20 tona vina, a to je uredno placalo Ministarstvu odbrane FBiH.


Temelji “Herceg-Bosne” nikad nisu uzdrmani tako jako kao što je to slucaj ovih dana. Medunarodna zajednica odavno nije bila konkretnija. Pa, ipak, ostat ce nejasno kako predstavnici Alijanse, a i medunarodna zajednica toleriraju HDZ-ovo klasicno rušenje ustavnog poretka ove države, a izvodac radova je SNS. Cak, zamjenik Federalnog MUP-a Tomislav Limov kategoricki tvrdi da se ne radi o rušenju ustavnog poretka, nego o obicnim kriminalcima koji mirišu na lopove. Doduše, Limov se, na istom mjestu, žali kako im federalno tužilaštvo ne dozvoljava pokretanje istrage radi privodenja pravdi onih “kriminalaca koji mirišu na lopove”.

Cudno je bilo slušati aktuelnog ministra finansija Vlade Federacije Grabovca kako se žali da ga prisluškuju, pa ne zna šta da radi, i šta god da kaže - ono vec sutra bude objavljeno u listu Slobodna Dalmacija. Špijuna iz SNS-a ima na sve strane, a možda su baš oni stigli da dostave pokoji podatak i kardinalu Vinku Puljicu, koji uzvikuje: “Strani mi je diplomat porucio: ´Hrvati se trebaju iseliti ili asimilirati´.” “Ako je Srbima dopuštena republika, onda i Hrvati imaju pravo to tražiti“, kazao je, gotovo u istom dahu, kardinal Puljic.


Poslije ovakve oštrine u kardinalovom govoru, moguce je ocekivati da ce Volfgang Petritsch opet morati reagirati, kao onda kada je izjavio da, “nažalost, Katolicka crkva u Mostaru ne igra tako pozitivnu ulogu”, a, usto, smatrajuci da je to “tragedija za hrvatski narod”.

Bilo kako bilo, ovih dana sve se više mogu cuti rijeci da je “hrvatska samouprava” na samrti. I, dok jedni prognoziraju da je “samouprava” gotova za dvije-tri sedmice, dotle se iz tabora HDZ-a, eto, sve više cuje: “Mi smo za dijalog, a nije problem ni povlacenje sa funkcija. Samo da bude dobro za Hrvate”.


Hoce li stvarno doci do “poboljšanja položaja Hrvata” (samo što svaki drugi nije ili ministar ili doministar), to je zasad neizvjesno. Ali, da su kriminalci “koji mirišu na lopove” dugorocno sebe osigurali, to je sasvim jasno.